• Anasayfa
  • Profil
  • Eğitim
  • Kayıt Ol
Sosyal medya stratejik planını ilk kez görüyor olabilirsiniz. Çünkü bu benim geliştirdiğim bir plan. Eğitimlerimde bundan bahsediyor ve siz değerleri okurlarıma katkı sağlaması amacı ile paylaşıyorum. Aşağıda stratejik plan aşamaları görülmektedir.

  • Hedef
  • Hedef Kitle
  • Başarı Değeri
  • Mevcut Durum
  • Ölçüm Aracı
  • Kurumsal Kimlik
  • İçerik Plan Süreci

Hedef Nedir?

Ürün satışlarımı artırmak, marka bilinirliğimi artırmak, web siteme trafik çekmek, videolarımın izlenmesini sağlamak, takipçi kazanmak ve daha çok beğeni kazanmak şeklinde yorumlanabilir. Sizin marka, ürün ya da işlediğiniz her neyse bununla ilgili hedefiniz nedir? Öncelikle bunu rapor haline getirmelisiniz. Hedefinizi sağlıklı bir şekilde yerine getirdiğinizde; sonraki hedefleriniz için referans ve motivasyon kaynağı olacaktır.

Hedef Kitle Nedir? Hedef Kitleye Nasıl Ulaşılır?

Hedef kitleniz marka ya da ürününüzün ulaşmasını istediğiniz insanlardır. Hedef kitle oluşturmak ve odaklanıp kitleye ulaşabilmek hesaplarınıza pozitif hareketler olarak geri dönecektir. Örneğin teknoloji ile ilgili bir ürün satıyor, makale yazıyor ya da tanıtım videoları çekiyorsunuz. Hedef kitlenizi moda ya da gıda sektöründeki kişilerden seçmeniz doğru bir yaklaşım olmaz. Elbette bir gıda mühendisi kameralara ilgi duyuyor olabilir ama o kameraya ilgi duyduğu için zaten bir teknoloji platformu ile yakındır. Sizin hedef kitlenize ulaşabilmeniz için yapmanız gerekense, o teknoloji platformlarında sahaya çıkmaktır.

Kitlenizi, ülke, şehir ve bölgeler olarak ayırabilirken cins ve ilgili alanlarına göre de ayırabilirsiniz. Hedef kitlenin geniş tutulması doğruymuş gibi gelse de bu yanlış bir yöntemdir. Hedef kitleniz ne kadar daralırsa dokunacağınız insan sayısı o kadar artacaktır. Örneğin beni 1000 kişi içerisinde bulmanız 10 dk iken, 10 kişi içerisinde bulmanız 1dk olacaktır. Bizi mutlu edecek ve yormayacak olan senaryo 10 kişilik senaryodur. Bu nedenle 10’ar adımlar ile ilerleyerek doğru hedef kitleye ulaşmak oldukça önemlidir.

Başarı Değeri Nedir?

Ne olursa siz kendinizi başarılı sayarsınız? Bakın! Başkaları değil! Siz ne olursa kendinizi başarılı sayarsınız. Elbette rakipleriniz ile rekabet halinde olmalısınız ama bundan önce kişinin kendine yetebilmesi ve bundan mutlu olmayı öğrenmesi gerektiğine inanıyorum. Yarış yorucudur! Fakat ne zaman nefes alıp ne zaman koşmanız gerektiğini doğru ayarlarsanız tadından yenmez. Bu nedenle sizin için neyin başarı olduğu kısım nefes aldığınız kısım. Koşmak için ise nefes almak zorundasınız.

400 abonesi olan bir youtube kanalının başarı oranı 100 ile 300 arasında izleme almasıdır. 1000 tane takipçisi olan bir Instagram sayfasının etkileşim değerleri 800 ve üstü ise başarıdır. Aboneniz, beğeniniz, satışınız ya da takipçinizin az olması başarısız olduğunuz anlamına gelmez. Bu nedenle işe başlamadan önce başarı değerinizi belirlemelisiniz. Bu sizi hem motive edecek hem de doğru yönlendirecektir.

Mevcut Durumun Belirlenmesi

Bir ay sonraki durumunuz ile bir ay önceki durumunuzu kıyaslayabilmeniz için belli aralıklarla durum analizi yapmalısınız. Bu bir sonraki hedef ve planınızı etkileyecektir. Gelişim sürecinizi size göstererek eksik noktalarınızı tamamlamayı sağlayacaktır. Durum analizi kesinle sözlü olarak sunulduktan sonra öyle kalmamalı ve mutlaka rapor haline getirilip yazılı olarak saklanmalıdır. Mevcut durumdan kast edilen ise kaç takipçiniz, kaç satışınız, ortalama profil ziyaretiniz ve beğenmeleriniz. Beğeni ve profil ziyaretleri gibi şeyler günlük, haftalık ve aylık olarak rapor edilirse; örneğin bir ay sonraki hareketleri ile karşılaştırıldığında çok daha sağlıklı sonuçlar alınır.

Ölçüm Aracınız Nedir? Neden Bir Ölçüm Aracı Kullanmalısınız?

Ölçüm aracından kastedilen tüm sosyal medya hareketlerinizi özel bir yazılım ile çekiyor ve bunun üzerinden mi raporlama alıyorsunuz? Yoksa hepsini manuel olarak mı raporluyorsunuz?

Web siteleri için Google’ın ürünü olan Google Analitik kullanabilecekken buna benzer birçok ticari yazılım mevcuttur. Twitter ve Facebook’un istatistik tutma özelliği sayesinde dışa raporlama alabiliyorsunuz fakat Instagram’da henüz böyle bir özellik yok. Bütün sosyal medya platformlarınızdan aynı anda paylaşım yapmanıza ve istatistik çekmenize olarak sağlayan yazılımlar mevcut. Bunlar ücretli olup her birinin arayüzü farklılık göstermektedir. Siz demo talep ederek kendiniz için uygun olanı seçebilirsiniz.

Herhangi bir yazılım satın almadan da raporlama yapabilirsiniz. Biraz zaman alır ama çok büyük bir kitleniz yoksa herhangi bir yazılıma gerek olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca kullanıcı adı ve parolalarınızı üçüncü parti bir yazılıma veriyor olmanız ki, bunlar genelde online oluyor sağlıklı değil. Ben onaylamıyor ve tavsiye etmiyorum. Eğer yazılım sizin kendi sistemlerinde bulunacak ve yönetimi size ait olacaksa o kısımda durum farklı.

Kurumsal Kimlik

Kurumsal kimlikten kastım sıkıcı görseller, videolar ya da satış stratejileri değil! İlk Sosyal Medya Uzmanlığı ekibimden Derya Hanım (@yesilzeytinsalatasi) duygusal zekanın üretmekte çok önemli bir rol oynadığını söylemişti. Kendisinin bu yaklaşımına %100 katılıyor ve destekliyorum. Kurumsal kimlik denince aklınıza antetli kayıtlar markanızın yazılı olduğu kalemler vs. gelmemeli. Derslerde hep papatya manav derim ? Eğitime gelenler cümlenin alt satırlarını okudu.

Birçok kişisel marka uzmanının da söylediği gibi; insanların aklında kalmak için bir renk, bir obje, bir hareket, bir slogan bir şey olmalı. İnsanların onu gördüklerinde aa bu şey değil mi? Demeliler. Kurumsal kimlik budur. Buna karar vermenin zor olduğunun farkındayım. Zaman içerisinde değişiklikte gösterebilir. Fakat değişiklik, gelişim ile doğru orantılı ise bundan korkmayın. Alper Başaran bir yazısında mükemmel iyinin düşmanıdır demişti. Çok haklı! Mükemmeli bulmayı beklerken hayat akıyor. Hemen yakalayıp koşarken mükemmele ulaşmaya çalışmak gerek. Kısaca sizi siz yapan ve insanların bilinç altlarında yer etmenizi sağlayacak bir kimlik edinin.

İçerik Plan Süreci

Gelişiminiz, sağlıklı üretiminiz için oldukça önemli bir maddedir. Bir ya da birçok sosyal medya platformunuz olabilir. Peki bunlarda yaptığınız paylaşımlar yani ürettiğiniz içerikler için bir planınız var mı? Plan sosyal hayatlarımızda da oldukça önemlidir. Öyle değil mi? Hangi gün, saat kaçta nerede olacağım? Rapor ne zamana yetişecek? Tatil için hangi tarihlere izin almalıyım? Market alışverişini ne zaman yapacağız? Bu hafta sonu bir şeyler yapsak mı? Bakın! Aslında hep bir plan ve birçok insan bunu yazılı halde hayatına entegre ediyor.

İçerik planlarımızın da kesinlikle yazılı bir halde saklanması gerekli. Bu hem kendimiziz tekrar etmemek hem de ilerleyişimizi görüp motive olmak için oldukça önemlidir. Peki plan nasıl oluşturulmalı? Benim tavsiyem yıllık bir excel oluşturup, özel günler vs. belirlenmeli. Sizin için özel olan günlerde belirlenmelidir. Sonrasında 1 haftada 3 video, 2 post, 1 makale gibi planlar yapılıp konularının ne olacağı belirlenmelidir. Daha sonra renkler, paylaşım stilleri vs. her günün kutucuğuna yazılmalı ve bir yıllık plana uzaktan bir bakılmalı ? Uzaktan bakmak önemli! Prensiplerinize ve siz siz yapan şeylere ne kadar ters düşen şey varsa kaldırın. Profillerinizde dini ve milli değerlerinizi ortaya koyacak paylaşımlardan kaçınmanızı tavsiye ederim. Fakat siz ben sadece Müslüman, Hristiyan ya da Yahudi kesime hitap etmek istiyorum derseniz o ayrı! Dediğim gibi sizi siz yapan ve prensiplerinize ters düşmeyecek şekilde planı yapılandırın. Dini ve Milli günlerle ilgili paylaşımlar hakkında çok soru alıyorum. Bu tarz şeyleri ya konseptinize uyduracaksınız ya da story’de vs paylaşacaksınız. Youtube video çekmekte olabilir ama dokunan herkesin bir parçasını bulduğu şeyler daha çok insana ulaşmanıza katkı sağlar unutmayın.

Sizler için hazırladığım bir aylık taslak planı buradan indirebilirsiniz. Dosya formatı .xls olup açabilmeniz için herhangi bir ofis uygulaması kullanıyor olmanız gerekmektedir.



LEAVE A REPLY Cancel Reply

You must be logged in to post a comment.

Makale Toplam Okunma Sayısı

  • 706

Son Yazılar

02 May 2020
BGYS Kuruluşun Bağlamı | ISO27001

ISO27001:2017 standardının 4. maddesi olan Kuruluşun Bağlamı ile anlatılmak istenen nedir ve nasıl o ...

26 Mar 2020
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) | ISO27001

ISO27001:2017 standardını nereden satın alabiliriz? Standart maddeleri nelerdir? Diğer versiyonları ...

20 Haz 2019
Temel Kali Linux Eğitimi

Temel Linux komutları, Kali Linux araçlarının kullanımı, Vmware ve Virtualbox Ürünlerinin Kullanımı ...

22 May 2019
Video Montaj Teknikleri Eğitimi

Video montaj programları nelerdir? Ücretsiz video montaj programları nelerdir? Online video montaj p ...

26 Ara 2018
Sosyal Medya Stratejik Plan Hazırlama

Stratejik plan nedir? Neden önemlidir? Neler İçerir? Hedef kitle nasıl belirlenmelidir? Raporlama na ...

E-Posta listesine katılmak ister misiniz?

E-Posta ya da diğer sosyal medya araçları aracılığı ile benimle iletişime geçebilirsiniz.
© 2018 Her hakkı saklıdır.